Saturday, January 3, 2015

Foodservice Management. Are you serious?

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh,

            Sebelum saya memasuki ke menara gading, ramai rakan-rakan saya tertanya-tanya. Sebagai contoh, “ kenapa awak ambik food service, tak ada jaminan kerja nanti.” atau kita selalu dengar ayat sebegini. “Eleh, setakat food service je kot. Apa lah sangat.”. Excuse me, fakulti hotel pun ada masa depan. Jangan nak perlekehkan-lekehkan student fakulti hotel. Silap-silap masa depan kami lebih cerah daripada yang lain. Jadi, saya sebagai student fakulti hotel ingin menceritakan bahawa industri ini sentiasa hidup dan berkembang. Tenaga kerja juga diperlukan sentiasa sejak industri ini cepat membangun.

            Pengurusan perkhidmatan makanan atau dalam bahasa Inggeris dipanggil Food Service Management ini, kami belajar seantero bidang perhotelan dan kami belajar daripada bawah. Pertama sekali yang student fakulti ini akan didedahkan tentang hospitaliti. Student fakulti hotel dan pelancongan akan belajar apa itu hospitaliti, sejarah hospitaliti, pengurusan dan macam-macam lagi.

Selain itu, kami ada kelas kitchen. Untuk pelajar semester awal, pelajar akan belajar basic kitchen. Kalau macam student semester 1, kami belajar masakan makanan barat atau dipanggil western cuisine. Semasa kelas kitchen, lecturer akan mengajar dan melakukan demo dulu. Lepas itu, kami akan masak sendiri. Sometimes kita kene suruh study resepi dan masak sendiri tanpa lecturer melakukan demo. Kebanyakannya hidangan western banyak yang akan di demo. Bukan setakat itu sahaja, pelajar juga akan belajar cara-cara memotong sayur. Ada pelbagai cara dan nama dalam memotong sayur. Dalam pembelajaran ini juga, student dapat belajar dan develop skill memotong atau knive skill dalam diri seseorang. Jangan terkejut kalau insiden seperti terluka jari ketika memotong sayur banyak kali berlaku dalam kalangan student yang baru atau student yang langsung tidak tahu memasak. Tapi, ramai yang confuse. Apa bezanya kulinari dengan food service? Okey, kalau nak tahu, student kulinari akan belajar asas memasak sampai ke tahap yang lebih tinggi berbanding dengan student food service. Sederhana sahaja. Jadi, kalau sesiapa yang ingin menjadi chef, saya recommend anda mengambil kos kulinari.
         
             Dalam kos ini juga, kami belajar subjek kebersihan makanan iaitu food hygiene. Dalam subjek ini, student akan tahu bagaimana nak menilai sesuatu makanan dan gred makanan. Sebagai contoh, macam mana kita nak tahu sesuatu makanan itu berkualiti, segar dan bersih? Atau bagaiman kita nak tahu tahap kebersihan ketika menghasilkan makanan? Kalau belajar subjek boleh dikatakan seronok dan belajar subjek ini juga membuka peluang pekerjaan kita sebagai pegawai pemeriksaan makanan/food inspection officials. Ataupun menjadi staf di jabatan-jabatan kesihatan. Inilah fungsinya ada student food service macam kami.
            Di samping itu, student food service juga belajar food studies. Subjek food studies ini perlu skor kerana subjek ini berkaitan dengan kelas kitchen. Subjek ini juga akan mengajar pelajar bagaimana makanan boleh berubah apabila di masak, cara masakan yang betul dan memberi pengajaran seperti reaksi makanan dalam pembuatan makanan. Subjek ini belajar macam biologi tapi dalam kaitan makanan. Dan jika student belajar food studies ini dengan rajin dan tekun, kita boleh menghasilkan resepi buatan sendiri. Segala pelajaran dalam subjek ini juga membantu student dalam masakan serta dalam kelas kitchen.
           
         Seterusnya, kos food service juga akan mengajar food nutrition, pengurusan, serving, komputer, entrepreneurship, menu planning dan macam-macam lagi. Kos food service ini banyak peluang pekerjaan selepas kita graduate nanti. Antara peluang pekerjaan ialah:
1.      Manager hotel
2.      Chef
3.      Pegawai inspection
4.      Perancang/pembuat menu pesakit di hospital
5.      Kerja-kerja di dalam hotel seperti receptionist, waiter, housekeeping, dll.
6.      Boleh buka restoran sendiri
7.      Boleh buka syarikat makanan
8.      Guru ERT di sekolah menengah
9.      Lecturer
10.  Dan banyak lagi...
(Banyak sebenarnya peluang pekerjaan kalau kita belajar kos ini... tapi, takkan lah nak senaraikan semua…)

            
          Seronok belajar kos ini. Lebih-lebih lagi dengan persekitaran belajar di universiti dan rakan-rakan yang berusaha untuk berjaya dalam kos ini. Bab penat jangan difikirkan. Semester awal memang penat dan juga banyak pakai duit. Tapi, semua itu jangan disoalkan, yang penting niat kita ingin belajar dan berjaya dalam universiti demi mencapai masa depan kita. Jadi, setakat ini sahaja perkongsian saya untuk maklumat kos food service management (DFSM). Sekian, wabillahitaufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 


By 
Muhammad Fauzan Aqil bin Muhamad Nassir


No comments:

Post a Comment